タンザニアのソウルフード 2 ~Tanzanian’s Comfort Food No.2~

(ある日の昼食より Q.6人程テーブルを囲みましたが圧倒的に足りてないものがありますが、それはなんでしょう? /
From one lunch 6 people at the table, but there were something missed. Question. what is that?
A. お皿 / Plates
B. 椅子 / Chairs
C. カトラリー / Cutlery)

タンザニアのソウルフード 2

  今日は前回に引き続きタンザニア人が大好きなウガリについてお話します。前回ご紹介したお鍋の形をしたウガリ、この食べ方に今日は着目していきます!

 ウガリは、白米のようにそれ単体で食べることはなく、トマトソースベースのお肉やお魚、マハラゲという豆の煮込みや野菜の炒め物などのおかずと必ず一緒に食べます。お皿にのったドーム型のウガリから一つまみちぎって、その手で良くこねてからおかずと一緒にそのまま”素手”で食べます。おかずをウガリにとる時は、ウガリを握った手でおかずを取ります。実際に現地人のドライバーさんがウガリを食べるところをご覧ください。

 ドライバーさんは綺麗に練って食べていますが、慣れていない人がやると手がベトベトになります…。正直、初めて素手でウガリを食べた時は、素手で汁気のあるものを触るのにかなりの抵抗を感じ、全然味わえなかったので、2回目はカトラリーを使いました。ですが、カトラリーもウガリでベタベタになり、さらに、カトラリーではウガリをこねることができず美味しくなく、結局素手で食べていました…。ウガリは十分こねてないとぼそぼそして美味しくないのです…。素手で食事をすることが多い為、タンザニアのレストランや食堂に行くと、ホールや入口に蛇口があるか、お店の人がピッチャーと手洗を持ってきて、手洗いサービスを提供してくださいます。もちろん、食後にも手洗いサービスがあります。私は、素手で食べてもお腹を壊さないこと、素手で食べないと美味しくないことが分かった今、素手文化を楽しむことができています。

 ということで、クイズの圧倒的に足りないものは、「C. カトラリー 」でした!再来週からも渡航時のエピソードをご紹介いたします。お楽しみに~!

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Tanzanian’s Comfort Food No.2

Today I’m going to talking bout Tanzanian’s comfort food Ugali, looking like a dome whose secret last time we saw. This time we focus on how to eat.

Ugali is, unlike rice for Japanese, not eaten alone, but always with some dishes like fish or meat with tomato-based sauce, Maharagwe, a dish of beans stew, or vegetable sauté. I think it’s so characteristic how to eat: Tear some from a Ugali dumpling with your hand, with your hand knead over and over… And then eat it with those side dishes using as the same hand as you knead. They don’t use any cutlery even when picking some dishes. Let’s have a look below, our local driver shows how-to !

Although our driver made a neat way of eating, it is puzzling for those not getting used to because Ugali sticks to your fingers! Honestly I was unwilling to eat Ugali with non-dry food by hand at the first time. Because I’d only eaten with my hands something dry: hamburger, chips, bread, pastry… So for the second time, I brought cutlery. What happened? Ugali then stick to cutlery. And, I also found it difficult to knead with folk, knife or spoon and also it not tasty. After all I chose “my hand.” Non-kneaded Ugali is too dry and tasteless. This is why in Tanzanian restaurants, you’ll find tap around the entrance or in the hall or a restaurant waiter/waitress will offer you with a pitcher and hand-wash basin. And off course they’ll offer you hand-wash service later than meal as well. After I found it would not bring me diarrhea and kneaded Ugali is tastier than Non-kneaded, I am able to enjoy the culture of hand-eating.

So the answer is “C. Cutlery” I will tell you more episodes from the visit in 2 weeks. Stay tuned!

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