タンザニアに行ってきました! 〜Just Visited TANZANIA!〜

(滞在先のホテルの窓から眺めたキリマンジャロ
Mt. Kilimanjaro from the hotel)

タンザニアに行ってきました!

2021年夏、タンザニア行きが決まった直後からタンザニアではデルタ株が猛威を振るい、渡航が延期されており「来月はタンザニア!(に行く!…かもしれない)」という詐欺をしておりました。デルタ株、そしてオミクロン株の感染状況が落ち着き、詐欺をすること約7ヶ月、 2022年3月 念願の渡航が実現しました。

(飛行機から眺めたダルエスサラーム
Dar es Salaam from the aircraft)

今回の目的は、これまでの2回の渡航でわかってきたタンザニア養蜂での課題を解決すべく、関連機関に今後の方針を相談し協力を要請することでした。それについてはまたの機会にお話しするとして、タンザニアでの思い出が冷めやらぬうちにお話ししたいと思います。

今回の訪問を通して次回以降の訪問への教訓としたいことは、「フルーツはマスト」です。タンザニアの食事は、基本的に薄味で日本人の口に合うものの長旅を続けていると食欲が湧かなかったり、長距離移動中に食事を取ることが困難だったりすることがしばしばありました。次回からは、バナナやりんごなどをいつも持っておこうと思っています。

そしてなんと言ってもこのフルーツ、美味しくて金銭的にも物理的にも入手しやすい。スイカ、パイナップル、バナナ、パッションフルーツ、メロン、マンゴー、りんご…日本では高級品のフルーツばかりですが、ホテルの朝食ではもちろん、カフェではジュースやミルクシェイクなどメニューのバラエティーが豊富で、しかも手頃な価格で販売されております。フルーツ自体は路上でも販売されており、とても入手しやすい感覚を覚えました。

(左:デーツと牛乳のジュース(約130円)・右:マンゴー・パッションフルーツのジュース(約100円)
Left: Juice with Dates and Milk (2500 TZS)/ Right: Juice with Mango and Passion fruit (2000 TZS)

個人的なお気に入りのフルーツは、マンゴー。甘味と酸味、そして独特のドロっとした感じがマンゴー好きにはたまらない美味しさでした。そして、マンゴー&パッションフルーツのフレッシュジュースもお気に入りになりました。マンゴーの甘みをパッションフルーツの酸味が抑えてくれて、幾らでも飲めそうな爽やかな味に仕上がっています。たまに口の中に入ってくるパションフルーツの種の食感もフレッシュさを演出しています。

次回のタンザニア訪問時は、もっとタンザニアフルーツの世界を冒険してみたいな〜、と密かに思っています。(もちろん仕事はちゃんとしますよ!)タンザニアのフルーツを楽しみに、次回の渡航に向けて日本での仕事を頑張りたいと思います!

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Just Visited TANZANIA

On the visit to Tanzania set in the summer of 2021, Tanzania had struggled to deal with the wave of increasing cases of COVID-19. That, on the other hand, had postponed our visit. This is how I became a kind of fraud saying, “(I would be) in Tanzania next month.” When Tanzania has got Omicron various well controlled after badly damaged by Delta variant in the Aug-Oct in 2021, our visit eventually came in true. It had been already over 7 months since I kept telling a lie.

(タンザニアのみつばち
Tanzanian honeybees)

The aim of this third visit is to consult our beekeeping plans in Tanzania with concerned institutions and ask for cooperation. This is not what I am telling you today. I would rather do what I had experienced there because it is still hot.

A lesson that I had gotten through this visit and would like to give myself for the next as a tip is “Fruits are must-have.” Although Tanzanian cuisine is basically mild taste that is acceptable for Japanese, I had some difficulties; long trip lost my appetite and long distance transportation lost chances to have meal. Next time I will always have some fruits, bananas, apples or others

Moreover, fruits in Tanzania are delicious and easily available monetarily and physically. Watermelon, pineapple, banana, passion fruit, melon, mango, apple… While fruits are expensive in Japan, the hotels absolutely offers us as the parts of breakfast and cafes have a variety of fruit menu, fresh juice, milk shake…, in addition, in affordable price. Fruits are sold by the road often. That will give me no difficulty to buy some.

(路上にあるフルーツ屋さん
Fruits-monger by the road )

Personally, I like mangoes in Tanzania. Its taste of sweet and sour and buttery texture is marvelous for one loving mangoes. Also, fresh juice of mangoes and passion fruits has now gotten a place in some of the top of my favourite food. The sour taste of passion fruits’ makes the taste of juice well-balanced with the sweet taste of mangos’. That make the taste so fresh. Occasionally, coming into the mouth, seeds of passion fruits’ gives the juice freshness, too. I could drink any amount.

Secretly, I would love to explore the world of Tanzanian fruits more, next time when we visit. (OF COURSE, I DO MY JOB PROPERLY!) I will do my work for the next visit in Japan, looking forward to TANZANIAN FRUITS!

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