タンザニアのソウルフード 1 ~Tanzanian’s Comfort Food No.1~

(Q.ウガリのこの丸い形はどのように作られているでしょう? / Question. How this round shape is being made?
A. 大きなスプーンで漉くって作る / A. By scooping a large spoon
B. お鍋をひっくり返して作る / B. By turning over a pot
C.雪玉を作るようにぎゅっと捏ねて作る / C. By bring your hands together and rotating ball like snowball )

タンザニアのソウルフード 1

 今日はタンザニア人が大好きなウガリについてお話します。ウガリは、ケニアや他の東アフリカでも食べられている主食です。呼び名は違えど、とうもろこしの粉を練って作る団子状の主食はアフリカの至る所にあるようです。日本には馴染みがなさ過ぎて、いろんな疑問がふつふつと沸いてきます…。今日から2回にわたってこれまでの渡航で学んだウガリの知識をご紹介いたします。今回はまず作り方。

 タンザニア人留学生のご自宅に招待して頂いた際に、ウガリの作り方が見たい!とお願いして作っていただきました。沸騰したお湯にとうもろこしの粉を入れ、ヘラでかき混ぜます。そしてもう一度沸騰させ、さらにとうもろこしの粉を注ぎます。ヘラをめん棒のような木の棒に変え、鍋の中を力強くかき混ぜていきます。水分が少なくなりだんだんと粘度が増す鍋の中を力強く、そして素早くこの木の棒でかき混ぜながら練っていきます。


(左:沸騰しているお湯に粉を入れる様子 真ん中:棒でひたすら捏ねる様子 右:完成したウガリ(中央下)とお鍋についた焦げ)

 調理開始から30分程経った頃、香ばしい香りがしてきました。そしてその香りが焦げているんじゃないかと不安になる香りに変わったころ、鍋を火からおろします。そのまま鍋をお皿の上に逆さにします。鍋を取ると、見覚えのある形がお皿の上に!!なるほど!これまで見てきたウガリのドームの正体は、お鍋の底だったんですね…!

 ということで、クイズの答えは「B. お鍋をひっくり返して作る」でした。次回は、このウガリの食べ方をお伝えします。お楽しみに!

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Tanzanian’s Comfort Food No.1

Today I’m going to tell you about Tanzanians’ comfort food Ugari. Ugari is one of staple food eaten in Kenya and some other east African countries. It seems very common to have dough made of maize flour over Africa, although its name differs depending on areas or countries. For me, getting used to Japanese culture, Ugali is so unfamiliar that many questions come up on my mind. I’m going to tell you in the two articles about Ugali knowledge that I’ve learned through three visits. Today’s topic is how to prepare. Let’s get started!

When the Tanzanian student helping us through our project invited us to their dinner, I asked them to show how to prepare. The kind chef started to boil water, pour maize flour into boiling water and mix the liquid-dough with a wooden spatula. Letting liquid-dough boil again, add some more flour. Switching the spatula to a wooden stick like a rolling pin, stir the liquid-dough with massive power. The liquid lost water into sticky dough. The stick runs so quickly between the sticky and heavy dough.

(Left: Pour maize flour into boiling water Center: Mixing the dough with the stick Right: Ugali on the plate, at center down, and the pot )

About half hour passed from the start, I could smell something nice and well-grill. When the nice smell turned into burned that made me anxious, the pod was take off a fire. And, the chef put the pot upside down on a plate. On taking a pot away, I found a well-known round shape of Ugali there! Now, I’ve comprehended how the round shape is being made.

So the answer to the question is “B. By turning over a pot !” Next time I’m going to tell you how the locals eat Ugali. Stay tuned, Thank you!

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