タンザニア ローカルフード4 ~Tanzanian Local Food4~

(Q. タンザニアで主流のお魚の食べ方は? / Question. What is the majority way of cooking fish in Tanzania?
A. 焼き / A. Grilled
B. 蒸し / B. Steamed
C. 揚げ / C. Fried )

タンザニア ローカルフード4

今回も前回に引き続き、タンザニアローカルフードをご紹介いたします。今回ご紹介するのは、日本人にも馴染みのあるお魚料理。日本では、煮魚、焼き魚、お刺身等食べ方がたくさんありますが、タンザニアではどうなのでしょうか…?

 タンザニアのローカルレストランでは、ティラピアやナイルパーチなど淡水魚や湖水魚をよく見かけます。オーダーするとお魚の他に、煮込んだ豆や、野菜の副菜、ごはんやフライドポテトの主菜が盛られて提供されます。主菜には、トウモロコシの粉で作ったウガリを選ぶこともできます。お魚は、素揚げした状態のものや、マカンゲといって、素揚げしたお魚に玉ねぎや人参、ピーマンなどをトマトと一緒に煮込んだソースをのせたものなどがあります。ローカルレストランでお馴染みのティラピア自体は、淡白なお味で鯖に近いようなところがあります。

(骨は多いですが、内臓が取られた状態で提供されるので、魚を食べるのが苦手…という方にもおすすめかもしれません!)

 養蜂という仕事柄、内陸部を訪問することが多く、日本人に馴染みのある海水魚には滅多に遭遇しません…。スープの出汁も鳥や牛から取ることが多く、あっさりとした昆布やカツオのお出汁が恋しくなります。海なし県民とは言え、やはり島国の人間なのだと痛感する瞬間です…。これまでの渡航で日本で食べられているような小魚をローカルマーケットで発見した時は思わず、もしや佃煮が作れるのでは⁉と、鼓動が高鳴ったことを覚えています。

(ローカルマーケットで発見した小魚)

 と言うことで、タンザニアで主流のお魚の食べ方は、”C.揚げ”でした!次回からは、タンザニアでの養蜂調査に関してお伝えしていきます!お楽しみに~!

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Tanzanian Local Food4

Today I’m going to tell you about Tanzanian local food as the series. Today I’m going to tell you about a fish meal. Compared to a fish lover country of Japan, how about Tanzanian people…? Do they have a wide range of fish meals?

Generally at the local restaurant they serve freshwater fish or lake fish such as tilapia and Nile Perch. With the fish they serve stewed beans, vegetables, and as a choice of staple food of rice or chips/ French fries. For staple food, you could also choose Ugali made from maze flour. Now I’m telling you how they cook. Basically they have two options: Fried fish or Fish Makange, fried fish with tomato based sauce with onion, carrot, paprika and some other vegetables. The taste of Tilapia itself is simple and similar to mackerel fish, which is quiet popular in Japan.

(Although there are lots of fish bones, the gut’s been taken and you could enjoy easily!)

Because we are engaged in beekeeping, we usually visit inlands of Tanzania and hardly bump into salt water fish. Honestly I haven’t seen any kinds of sea food at the inland local restaurants. Tanzanian soup is tasty so much, made from beef or chicken broth, but occasionally I miss Japanese broth made from fish or seaweed. It is time that I rearise that I am an islander, even though my home town is located inland and I tend to be excited to see huge clear sea, which is thought as one of inlander character in Japan. When I visited local markets and found tiny fish, which looks quiet familiar to Japanese people, see below, I was excited wondering if I could cook some Japanese food…?

(Tiny fish from local market)

So the most popular way of cooking fish in Tanzania is “C. Fried!” From the following time, I’ll talk about news on our apiary site! Thank you for reading, bye for now, bye!

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